dinsdag 14 augustus 2012

Boswachter Guus van Oostwaard

Ik werk nu bijna 30 jaar voor Natuurmonumenten in Midden-Delfland. Je kunt mij vaak in de Vlietlanden vinden. En die natuur is ook wat mij zo aanspreekt in Midden-Delfland. Dit natuurgebied en de kleine vlietlandjes in bijvoorbeeld de richting van Vlaardingen en in de Zuidbuurt.

Onaangetast vlietlandje
Deze stukjes natuur zijn hele oude, oorspronkelijke laagveengebiedjes die duizenden jaren geleden zijn ontstaan. In de 13de en 14de eeuw hebben onze voorouders het gebied daaromheen ontgonnen en zijn het bemalen, lagergelegen polders geworden. De onaangetaste stukjes vlietland liggen hoger in het landschap en zijn ook zo duidelijk te zien. Je ziet de geschiedenis dus letterlijk terug in het landschap. Met op die oorspronkelijke stukjes natuur nog ruimte voor de bloemen, insecten, woelmuizen, riet- en weidevogels die daar al honderden jaren voorkomen!

Wandelen over de geschiedenis
Nu nog kunnen mensen wandelend, fietsend en varend genieten van deze onaangetaste stukken land. Zo loopt de wandelroute rond de Vlietlanden bijna helemaal over de dijk en loop je eigenlijk ‘over de geschiedenis’. Heel mooi vind ik dat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.